Fiscale (eindejaars) tips

Kerstpakketten, overige vergoedingen en verstrekkingen aan personeel etc. in de werkkostenregeling (WKR) ....

Volgens de werkkostenregeling (WKR), mag u in 2023, 3,0 % van de fiscale loonsom, tot een bedrag van € 400.000,00, naar eigen inzicht besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel. Over het meerdere geldt een percentage van 1,18% van de fiscale loonsom. Is deze vrije ruimte volledig benut, dan betaald u over het meerdere 80% eindheffing.

Als er nog voldoende vrije ruimte beschikbaar is, is het mogelijk om hierin bijvoorbeeld de kerstpakketten of overige vergoedingen en verstrekkingen onder te brengen.

Let op: Veel werkgevers geven ook aan hun uitzendkrachten een kerstpakket. Uitzendkrachten zijn echter niet indienst bij een werkgever. Deze kerstpakketten kunnen daarom niet worden ondergebracht in de vrije ruimte. Hiervoor dient de eindheffingsregeling voor niet-werknemers te worden toegepast.

Wilt u in beeld hebben wat dit voor u bedrijf betekent, neem dan gerust contact met ons op. 

Vergeet niet te middelen in de IB....

Hebt u in het ene jaar meer winst dan het andere, dan betaalt u wellicht teveel belasting. Daar valt vaak wat aan te doen met een middelingsverzoek.  Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren op. De uitkomst wordt daarna gedeeld door 3. Over de uitkomst daarvan- het gemiddeld inkomen- wordt vervolgens opnieuw de belasting berekend. Is het totaal van de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? En het verschil groter dan € 545,00 (drempel)? Dan kunt u belasting terugvragen. 

Per 1 januari 2023 is de middelingsregeling vervallen.

De laatste periode waarover kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

Is dit wellicht van toepassing voor u, neem dan gerust contact met ons op.

Verreken bij huwelijkse voorwaarden....

Wie huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld met een zogenaamd 'periodiek verrekenbeding', doet er goed aan om jaarlijks daadwerkelijk te verrekenen. Dit kan zeer nuttig zijn. Gaat een ondernemer namelijk failliet en er is verrekend, dan heeft de partner de helft van de winst op de eigen bankrekening staan. Dat bedrag kan dan dus niet meer door de schuldeisers van de ondernemer worden opgeeist. Is niet verrekend, dan heeft de echtgeno(o)t(e) van de ondernemer een 'concurrente vordering' op wat er nog te halen valt, net als de andere concurrente schuldeisers. Verder is het jaarlijkse verrekenbeding ook zinvol voor het geval de partners ooit gaan scheiden. Er is dan reeds per jaar 'afgerekend'.

Indien gewenst kunnen wij voor u het jaarlijkse verrekenbeding opstellen.

Aanpassing tarieven vennootschapsbelasting....

Het tarief voor de vennootschapsbelasting (VPB) voor winsten tot € 200.000,00 wordt met ingang van 2024 verhoogd naar 19%. Vanaf een winst van € 200.000,00 geldt een percentage van 25,8%.

Directeur groot aandeelhouder (DGA) let op uw salaris....

DGA's (en hun partners) zijn voor de vaststelling van het loon gebonden aan de regels over het zogenaamde gebruikelijk loon. Op grond hiervan mag het salaris in principe niet méér afwijken dan 25% van hetgeen gebruikelijk is voor werknemers die geen DGA zijn. Ook dient het salaris minimaal gelijk te zijn aan het salaris van de meestverdienende werknemer. Voor 2023 gaat de fiscus uit van een gebruikelijk loon van € 51.000,00. Wijkt het loon naar beneden af, dan moet de DGA die afwijking aannemelijk maken. Gaat de fiscus uit van een hoger gebruikelijk loon, dan dient de fiscus dit met argumenten te onderbouwen. Voor 2024 is het bedrag van het gebruikelijk loon nog niet vastgesteld.

Vanaf 2017 geldt op het bovenstaande echter de wijziging dat het belastbare loon van DGA's van innovatieve start-ups mag worden vastgesteld op basis van het minimumloon. Deze regeling mag worden toegepast, gedurende 3 jaren na start van de onderneming.

"Vrijstelling BPM voor bestelauto's wordt in 2025 afgeschaft"....

Vanaf 2025 betalen ondernemers dezelfde belastingheffing (BPM) voor een bestelauto als voor een personenauto. Voor electrische bestelauto's blijft de uitzondering wel bestaan. Hoeveel BPM er betaald moet gaan worden is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Wellicht een idee om in 2024 nog een nieuwe bestelauto aan te schaffen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op....

Investeer energiezuinig ....

Er bestaan speciale regels en extra aftrekposten voor investeringen in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen (Vamil) blijven, zover nu bekend, bestaan tot 2023. 

Verrekening verliezen ....

Heeft uw onderneming in het verleden verliezen geleden? Wellicht dat u deze kunt verrekenen met ondernemerswinsten. Vanaf 2022 zijn verliezen in tijd onbeperkt voorwaarts verrekenbaar. Tegelijkertijd zijn vanaf die datum verliezen in omvang beperkt verrekenbaar tot een bedrag van 1 miljoen euro. Tot en met 2021 geldt voor de achterwaartse verliesverrekening nog een termijn van één jaar en voor de voorwaartse verliesverrekening een termijn zes jaar.

 Overleg met ons over de mogelijkheden ....

Geen dienstverlening meer voor IB aangiften met ingang van 2023....

Vanaf het belastingjaar 2023 verzorgen wij GEEN IB aangiften meer voor particuliere klanten.

Verhuizing EFD Advies begin 2024....

Begin 2024 zal het kantoor van EFD Advies verhuizen binnen Reuver. Over de excacte locatie en tijdstip van ingebruikname van het kantoor zullen wij u binnenkort informeren.

De openingstijden blijven als volgt.

Maandag t/m donderdag                     8.30 - 12.00 uur        13.00- 17.00 uur

Vrijdag                                        gesloten.

2023-11-28, R.J.I. Eijkelenberg